Εκπαίδευση σκύλου:Εκπαιδεύοντας το ΜΕΙΝΕ (STAY).







   Η φράση ένα μικρό βήμα τη φορά,βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτή την εντολή.Σχετικά εύκολο αλλά πάρα πολύ σημαντικό πρόσταγμα,θα σας γλιτώσει από πολλές επικές μάχες με τον σκύλο σας,προκειμένου να μείνει σε κάποιο σημείο.
   Εφ'όσον ο σκύλος έχει μάθει λοιπόν την εντολή ΚΑΤΣΕ,περνάμε στην εντολή ΜΕΙΝΕ,ΕΚΕΙ,STAY ή όπως αλλιώς θέλετε.Έχοντας τον σκύλο στο πλάι μας και κρατώντας κοντό το λουρί, του δίνουμε εντολή ΚΑΤΣΕ.Αφού εκτελέσει επιβραβεύουμε ώς συνήθως και του δίνουμε την εντολή ΕΚΕΙ μετακινώντας την παλάμη μας προς το πρόσωπο του σκύλου με μια κοφτή,γρήγορη και επιτακτική κίνηση.Η παλάμη πρέπει να σχηματίζει το σήμα Stop του τροχονόμου.Φανταστείτε το σαν μια μούτζα στον σκύλο κατά την προσφιλή Ελληνική μας συνήθεια, αλλά με τα δάχτυλα ενωμένα.Άν στο μεταξύ ο σκύλος σηκωθεί ή μετακινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση,τον διορθώνουμε άμεσα και τον βάζουμε να κάτσει ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν προηγουμένως,επαναλαμβάνοντας την διαδικασία όπως και παραπάνω.Άν τώρα ο σκύλος μείνει ακίνητος στην θέση του έστω και για πέντε δευτερόλεπτα, επιβραυέυουμε με ένα μπράβο και μιά λιχουδιά και τον προκαλούμε να μετακινηθεί.Την στιγμή που θα κάνει κίνηση δίνουμε και την εντολή ελευθέρωσης FREE. Άρα ο σκύλος σ'αυτή την φάση διδάσκεται 2 εντολές: Τον δεσμεύουμε με ΕΚΕΙ και τον ελευθερώνουμε με FREE. Στην αρχή λογικά θα είναι λίγο ατίθασος και θα σπάει την εντολή.Επιμείνετε και μην χάνετε την υπομονή σας.Όταν καταλάβει τί του ζητάτε,θα εκτελέσει.Σταδιακά αυξάνετε τον χρόνο αναμονής μέχρι να τον ελευθερώσετε.Όταν φτάσετε σε σημείο που ο σκύλος δεν σπάει την εντολή ακόμα και αν περάσει σχεδόν ένα λεπτό,ξεκινάτε την δεύτερη φάση.
   Σ'αυτό το σημείο ξεκινάτε να απομακρύνεστε από τον σκύλο.Τον τοποθετούμε ακριβώς όπως και παραπάνω με ΚΑΤΣΕ-ΕΚΕΙ και κάνουμε ένα μικρό βηματάκι προς τα δεξιά μόνο για 2 δευτερόλεπτα και αμέσως επιστρέφουμε στον σκύλο (ακριβώς στην αρχική μας θέση) και επιβραυεύουμε αλλά ΔΕΝ ελευθερώνουμε.Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές και μετά ελευθερώνουμε.Εννοείται πως άν ο σκύλος χαλάσει την θέση του οποιαδήποτε στιγμή,ξεκινάμε από την αρχή.Κατα την φάση αυτή,υπάρχουν δύο σημεία πολύ σημαντικά για την επιτυχία της εκπαίδευσης.Πρώτον το λουρί πρέπει να είναι χαλαρό και ΠΟΤΕ να μην το τεντώσουμε.Άν το τεντώσουμε προκαλούμε τον σκύλο να κινηθεί και συνεπώς χαλάμε οι ίδιοι την εντολή και όχι ο σκύλος.Το δεύτερο σημείο είναι ο τρόπος με τον οποίο απομακρυνόμαστε από τον σκύλο.Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ούτε πολύ αργές γιατί βάζουμε σε ''υποψίες'' τον σκύλο,ούτε και πολύ γρήγορες γιατί τον προκαλούμε να σπάσει.Πρέπει να είναι ήρεμες και αποφασιστικές.Σταδιακά και εφ'όσον ο σκύλος κρατάει την θέση του,ανοίγουμε το βηματάκι μας.Μετά κάνουμε δύο βηματάκια,μετά τρία κοκ.
   Η τρίτη φάση της εντολής περιλαμβάνει την μετακίνησή μας κρατώντας το λουρί πάντα χαλαρό,προς διάφορες κατευθύνσεις πχ.3 βήματα εμπρός,2 βήματα αριστερά,πίσω από τον σκύλο κτλ.Πάντα όμως στο τέλος,επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση δίπλα από τον σκύλο.
   Τέταρτη φάση:Αφήνουμε το λουρί στο πάτωμα και κάνουμε όλα τα παραπάνω ανοίγοντας σιγά σιγά την απόστασή μας μέχρι και μερικά μέτραΠροκειμένου να προλάβουμε τον σκύλο από το να χαλάσει την θέση του,κάθε 4-5 βήματα επαναλμβάνουμε την εντολή ΕΚΕΙ σε συνδυασμό με το χειροσινιάλο.Καλό είναι να έχετε ένα μεγάλο λουρί (υπάρχουν και 5μετρα εκπαιδευτικά στην αγορά) ώστε άν ο σκύλος σπάσει,να προλάβετε να τον σταματήσετε και να μην τον κυνηγάτε μέσα στο σπίτι ή την αυλή.Όσο πιο γρήγορα τον σταματήσετε,τόσο περισσότερο κερδίζετε εκπαιδευτικά.
   Πέμπτη φάση:Αφού έχουμε την ευχέρεια να απομακρυνόμαστε όσο θέλουμε από τον σκύλο χωρίς να χαλάει την θέση του,βγαίνουμε απ'το οπτικό του πεδίο.Μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από έναν καναπέ.Μένουμε κρυμμένοι για δύο δευτερόλεπτα και σταδιακά αυξάνουμε επαναλαμβάνοντας την εντολή ΕΚΕΙ όσο ο σκύλος δεν μας βλέπει.Η επανάληψη της εντολής δεν πρέπει να είναι συνεχής αλλά ''αναμνηστική'',πχ. Κάθε 5 δευτερόλεπτα.
   Κατά την έκτη και τελική φάση αυτής της εντολής προσθέτουμε στο σκηνικό διάφορα περισπαστικά στοιχεία.Πχ ένα άτομο να στέκεται σε κοντινή απόσταση.Αργότερα το άτομο μιλάει.Ακόμη αργότερα κάνει μικρές κινήσεις.Μπορείτε επίσης να πετάξετε ένα μπαλάκι.Είναι και αυτό ένα σημαντικό βήμα γιατί ώς γνωστόν οτιδήποτε κινείται προκαλεί τον σκύλο και εμείς τον θέλουμε ελεγχόμενο.
   Να θυμάστε ότι πάντα στο τέλος ελευθερώνουμε με FREE. Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω,κάθε φορά που θα δίνετε εντολή ΕΚΕΙ,θά'ναι σαν να πακτώνετε τον σκύλο με βίδες, στο πάτωμα!

18 σχόλια:

  1. Οι οδηγιες σου για τις εκπαιδευσεις ειναι κατατοπιστικοτατες κ πραγματικα πολυ με εχουν βοηθησει με τον μικρο μου Οσκαρ!!! Ειναι ελληνικοσ ποιμενικος, 50 ημερων κ ηδη εκτελει σε πολυ ικανοποιητικα πλαισια για την ηλικια του το ελα, το κατω (το κατσε που εχεις γραψει παλαιοτερα, απλα με βολευει η λεξη)!! Επισης το "νερο" που το εμαθε συνδυαστικα κ στην εντολη τρεχει στη βρυση! Περιμενω πως κ πως επομενη αναρτηση σου με θεμα εκπαιδευσης οπως το "μαζι" και κυριως το "μη" κ το dead η μπανγκ που ειναι εντυπωσιακη εντολη!!! Θεωρεις οτι ειναι πολυ μικρουλης για να συνεχισω με αλλες εντολες; Επισης ηθελα να σε ρωτησω πως μπορω να τον μαθω να τρωει τροφη γιατι δε θελει να βλεπει αυτη που μου εδωσε η κτηνιατρος!!!
    Σε ευχαριστω προκαταβολικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά χαίρομαι πολύ αν κάποιους σας βοήθησαν τα αρθράκια για την εκπαίδευση.Η αλήθεια είναι ότι είχα σκοπό να βάλω και τα υπόλοιπα πολύ καιρό πρίν αλλά λόγω πολύ περιορισμένου ελεύθερου χρόνου,το αμέλησα.Υπόσχομαι όμως σύντομα ν'αρχίσω να γράφω πάλι και τις υπόλοιπες εντολές.Απ'την επόμενη εβδομάδα κιόλας.Το dead που θέλεις να του μάθεις είναι πανεύκολη εντολή εφόσον εκτελεί καλά το ''κάτω''.Θα τη βάλω και αυτή σύντομα.Όχι δεν θεωρώ ότι είναι πολύ μικρός αρκεί να μην πιεστεί για εκπαίδευση σε καμμία περίπτωση.Όσο το μάθημα είναι διασκεδαστικό γι'αυτόν και εκμεταλλεύεσαι την κουταβίσια του περιέργεια,τη λαιμαργία και τη διάθεση για παιχνίδι,θα μαθαίνει.Χωρίς πίεση όμως.Για την τροφή,μπορείς να δοκιμάσεις και κάποιες άλλες,ίσως κάποια να του αρέσει περισσότερο.Μπορείς επίσης να του βάζεις και κάτι νόστιμο μέσα.Π.χ κονσέρβα.Άν έτσι την τρώει,θα βάζεις κάποια ποσότητα και μέρα με τη μέρα θα μειώνεις την ποσότητα κονσέρβας.Επίσης όποτε τρώει επιβράβευε λεκτικά,δείξε χαρά.Άν ούτε έτσι τον καταφέρεις,τα ξαναλέμε.Νά'σαι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστω! Όπως και μέχρι σήμερα θα ακολουθήσω και πάλι τη συμβουλή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ρωτησω κι εγω κατι;
    Ειμαι νεος στην παρεα κ μπηκα μετα που πηρα τον μικρο Περι.
    Το θεμα ειναι οτι τον Περι λογω διαμερισματος το εχω "παρκαρει" στα πεθερικα μου που εχουν μονοκατοικια με μεγαλη αυλη. Αλλωστε εχουν ηδη ενα σκυλι 12 ετων, το οποιο σιγα σιγα τον δεχτηκε. Βεβαια ο μεγαλος δεν εχει δεχτει ακομα εμενα κ ας βρισκομαι στο σπιτι καθημερινα εδω κ 2 χρονια!!!!
    Ηδη μου εχει επιτεθει 3 φορες κ ετσι για να μπω στο σπιτι εχουμε φραξει την αυλη στη μεση κ τον κλεινουμε διπλα για να μπω.
    Τα θεματακια που με προβληματιζουν ειναι τα εξης:
    1. Υπαρχει περιπτωση ο μικρος να μαθει αλλον για αφεντικο; Αν ναι, τι μπορω να κανω για να το αποτρεψω;
    2. Οταν τον βγαζω για βολτα με λουρακι, δε θελει να φυγει απο το σπιτι κ η αποσταση που κανουμε ειναι 100 μετρα περιπου. Μετα μουλαρωνει κ ξεκιναει μονο αν γυρισουμε στο σπιτι!
    3. Υπαρχει ενδεχομενο να "παραδειγματιστει" απο τον μεγαλο κ να αρχισει να μου ορμαει κι αυτος;
    Σημειωση οτι τη μια επιθεση τη δεχτηκα παρουσια του μικρου ο οποιος μετα εδειχνε φοβισμενος απεναντι μου, ευτυχως ομως οχι πλεον.
    4. Δεν ξερω πως να σταματησω τον μικρο να δαγκαει οτι βρει συμπεριλαμβανομενων κ των παντελονιων οταν περναμε απο διπλα του...
    5. Οπως κ ο/η παραπανω, τρωει οτιδηποτε εκτος απο ξηρα τροφη! Την ανακατεψα με γαλα κ δε θελει ουτε να τη βλεπει. Αλλαξα μαρκα, παλι τα ιδια! Προτιμαει να φαει ξερο ψωμι παρα τροφη!!!!!

    Συγνωμη για το τεραστιο κειμενο κ καταλαβαινω αν δεν μπορεις να μου απαντησεις σε ολα... Οι αποριες μου ειναι πολυ μα πολυ περισσοτερες, αλλα επικεντρωθηκα σε αυτα που με προβληματιζουν πιο πολυ! Σε ευχαριστω για το χρονο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα.Θα σου απαντήσω όπου μπορώ,έχε όμως υπ'όψιν σου ότι είναι πιθανό σε κάποια πράγματα να πέφτω έξω,λόγω του ότι δεν σ'έχω δεί με τους σκύλους.Είναι σημαντικό αυτό για να σχηματίσω άποψη.Π.χ.Στο γιατί ο σκύλος συνεχίζει να σου επιτίθεται.Είναι γενικώς ένα επιθετικό σκυλί ή το κάνει μόνο σ'εσένα;Υπήρξε κάποιο γεγονός που μπορεί να τον τρόμαξε έστω και ασήμαντο;Μήπως μετά την πρώτη φορά που σου επιτέθηκε σου δημιούργησε άγχος και τώρα είσαι επιφυλακτικός όταν τον πλησιάζεις;Αν είναι έτσι,καταλαβαίνει ότι είσαι ευάλωτος και παίρνει ''αέρα''.
    Στον μικρούλη τώρα:
    1:Το κάθε σκυλί μπορεί να έχει παραπάνω από ένα αφεντικά.Βασικά όλη η οικογένεια είναι αφεντικά του.Περισσότερη εμπιστοσύνη όμως θα έχει σ'αυτόν που τον ταίζει,τον περιποιείται,τον βγάζει βόλτα και εν τέλει περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του.Άρα είναι πιθανό να μάθει κάποιον άλλο ή να τον σέβεται περισσότερο.Για να το αποφύγεις θα πρέπει να κάνεις τα παραπάνω,να περνάς πολύ χρόνο μαζί του και φυσικά να φέρεσαι σαν αρχηγός.
    2:Αυτό είναι θέμα εξοικείωσης με τη διαδικασία της βόλτας αλλά και όλα τα άγνωστα πράγματα που υπάρχουν έξω απ'την αυλή του.Λύνεται όμως σχετικά εύκολα.Πρίν ξεκινήσετε για βόλτα θα εφοδιαστείς με λιχουδιές όπως κομματάκια σαλάμι ή ότι άλλο θέλεις.Κράτα το κομματάκι μπροστά στη μουσούδα του και παρότρυνέ τον να προχωρήσει.Μόλις το κάνει,επιβραβευσε δίνοντάς το.Λογικά με το φαγητό,θα του ανοίξει η όρεξη για περίπατο..Σημαντικό είναι όταν σταματάει και θέλει να γυρίσει πίσω,εσύ να παραμείνεις στη θέση σου και να μην κάνεις ούτε βήμα προς τα πίσω.Μείνε εκεί και παρότρυνέ τον με φαγητό αλλά και λεκτικά.Να καταλάβει ότι όταν προχωράτε μπροστά είσαι πολύ χαρούμενος και του συμβαίνουν καλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3:Ναι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.Τα σκυλιά μιμούνται.Γιαυτό βλέπεις αγέλες σκύλων που ξαφνικά επιτίθενται όλες μαζί μόλις το ένα κάνει το πρώτο βήμα.Επίσης αν πηγαίνεις με επιφύλαξη λόγω του άλλου σκύλου,η συμπεριφορά σου δείχνει ''ύποπτη''.Άν έχεις κάποια φοβία με το άλλο σκυλί,πρέπει να την ξεπεράσεις και να είσαι χαλαρός όταν πηγαίνεις εκεί.Βέβαια ότι σου λέω δεν είναι απόλυτο,όλα τα σκυλιά δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα.Μην πάς δηλαδή σκεπτόμενος ότι μπορεί να σου συμβεί και με τον μικρό.Άν πάς άνετος,με αυτοπεποίθηση και χώρίς άγχος,πραγματικά όμως όχι να προσποιείσαι,πιστεύω ότι ούτε ο μεγάλος θα σου επιτεθεί.
    4:Τη στιγμή που το ξεκινάει σταμάτα τον με τα χέρια σου και αυστηρό ύφος.Μόλις ηρεμίσει,άφησέ τον.Μόλις το ξανακάνει,τα ίδια.Όταν ηρεμεί,είσαι χαρούμενος και φιλικός.Όταν δαγκώνει, αυστηρός και αδιάφορος.Σιγά σιγά θα το καταλάβει.Φυσικά το καλύτερο είναι να του μάθεις την εντολή ''ΜΗ"",γι'αυτή και κάθε παρόμοια περίπτωση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.Και κάτι τελευταίο:Αυτό που απαγορεύεται,δηλαδή το δάγκωμα του μπατζακιού,απαγορεύεται ΠΑΝΤΑ και από ΟΛΟΥΣ.Άν κάποιες φορές τον αφήσεις εσύ ή κάποιος άλλος,δεν θα μάθει ποτέ ότι αυτό που κάνει είναι κακό.
    5:Πολλά σκυλιά δεν τρώνε την κροκέτα γιατί πολύ απλά είναι άνοστη σε σχέση με όλα τ'άλλα.Μπορείς να πάρεις κονσέρβα και να την αναμειγνύεις με την κροκέτα.Σταδιακά ελλάτωσε την ποσότητα κονσέρβας.Καλή είναι επίσης μια μεγάλη βολτίτσα πρίν το φαγητό,όχι εξαντλητική όμως.Ένα κολπάκι που μπορείς να κάνεις επίσης,είναι να τον κάνεις να κυνηγήσει το φαγητό του.Κράτα ένα κομματάκι κροκέτα και κάνε γρήγορα βηματάκια προς τα πίσω σε στύλ παιχνιδιού.Αυτό θα του κινήσει την περιέργεια.Κράτα και το μπολάκι αν θέλεις και κάνε τον να πιστέψει ότι αυτό που υπάρχει μέσα είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν θέλεις να του το δώσεις.Άν δείξει ενδιαφέρον,θα ''ενδώσεις'' και θα τον αφήσεις κι αυτόν να φάει.Υπάρχουν πάντως πολλά σκυλιά που αρνούνται πεισματικά να την φάνε ότι κι αν κάνεις.Σ'αυτή την περίπτωση,έχε μια κονσέρβα στο ψυγείο και βάζε του μια μικρή ποσότητα μέσα στην κροκέτα.Ανακάτεψε με το χέρι ώστε να λιώσει και να πάει παντού.Το κόστος δεν ανεβαίνει καθώς μια κονσέρβα θα σου βγάλει 4-5 μέρες.Ίσα ίσα για να νοστιμίσει θα βάζεις.
    Ελπίζω να σε κάλυψα,εν μέρει τουλάχιστον.Δοκίμασε όλα αυτά και πιστεύω ότι θα δείς αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασικα ο μεγαλος ειναι επιθετικος παντου! Εχει ορμηξει ακομα κ στο αφεντικο του κ γενικα οποιος μπει σπιτι κατασπαραζεται!!!!! Με τα αλλα θα τα δοκιμασω κ θα σου απαντησω για τα αποτελεσματα! Σε ευχαριστω.

    Υ.Γ. το κολπο με την εφημεριδα στον πισινο οταν κανει κατι κακο κ να φωναζω παραλληλα ΜΗ θα εχει αποτελεσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλύτερα να αποφύγεις την εφημερίδα.Ξέρω ότι είναι διαδεδομένο κολπάκι,αλλά δημιουργεί άλλα προβλήματα.Πολύ σύντομα,πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα βάλω αρθράκι ειδικά για το ΜΗ.Τσέκαρέ το και θα δείς πώς θα του το μάθεις.Είναι πανεύκολη εντολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανυπομονω!!!! Σε ευχαριστω κ παλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πό! πο! Κι όμως είναι ένα ωραίο site Μπράβο!!!
    Αλλά παρακαλώ βάλτε περισότερα κόλπα γιατί το "Κάτσε" το έχουμε μάθει τα σκυλιά μας αυτό το κόλπο...
    Συγνώμη για αυτή την παρατήρηση αλλά πρέπει να δείτε και να διαβάσετε το παράπονο μου.
    Καλή Δουλειά κάνατε! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. me bohuisan poli i odigies kai o mikros spiuas kai o mpompis arxisan na katalabenoyn pola

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα! Πολύ ωραίο και βοηθητικό το αρθρο σου :) Eχω 2 ερωτήσεις .Προσπαθoύμε να μάθουμε στο κουτάβι μας (4μηνών) το "Μείνε". Παρόλο που δεν μετακινείται απο τη θέση της τις περισσότερες φορές στο "μείνε" μετα απο λίγο γυρίζει το κεφάλι της δεξια-αριστερα-πίσω ή ξύνεται κλπ. (1)Εμείς θέλουμε να μείνει "αγαλμα"; Και πως μπορώ να της το δείξω αυτό ; Eννοώ αν μετακινηθεί τη βάζεις στην προηγουμενη θέση, αν γυρίσει το κεφάλι ή αν ξυστεί τι κάνεις;
    Επίσης, όταν τελειώνουμε την εντολή μείνε και περιμένω να σηκωθεί για να της πω "ελευθερη" εκείνη περιμένει στη θέση της . (2)Να τη σηκώσω ; Να τη φωνάξω στο μέρος μου; Με προβλιματίζει αρκετα που δε τα καταφέρνουμε σε αυτη την εντολή γιατί εχει μάθει αρκετα πράγματα στον ένα μήνα (και κάτι) που την υιοθετησαμε και δεν είχαμε αλλο θέμα πέρα απο το "μείνε" το οποιο φαινεται να είναι απο τα πιο σημαντικά και θέλουμε πολύ να το μάθει .
    Ευχαριστω εκ των προτέρων. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα,εξαιρετικά βοηθητικο το αρθρο!
    Εχω προβλημα με τον σκυλο μου, του εχω ξεκινησει απο πολυ μικρο την βασικη εκπαιδευση και ανταποκρινοταν περιφημα.Τον τελευταιο ομως μηνα αντιμετωπιζω μια συμπεριφορα που δν μπορω να ελεγξω.
    ειναι σκυλι μικροσωμο(οχι ρατσα),ενω λοιπον η κοινονικοποιηση τ ξεκινησε απο 3 μηνων με μικρα κ μεγαλα σκυλια και τα πηγαιναμε μια χαρα,απο τοτε που σηκωσε ποδι στο κατουρημα,δηλαδη 7 μηνων περιπου γαυγιζει και επιτιθεται σε συγκεκριμενα σκυλια.πως μπορω να αλλαξω αυτην του την συμπεριφορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαιρεται ειναι πολυ καλο το αρθρο μπραβο. Εγω εχω ενα αλλο προβλημα εχω τον οσκαρ ειναι λαμπραντορ 3 μηνων ακουει στην εντολη μεινε αλλα οταν ερθει η στιγμη να του δωσω το φαγητο δεν μενει και γαυγιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπέρα,πραγματικά το άρθρο είναι πολύ καλό και κατατοπιστικο!!!!
    διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και ειδικότερα τα σχόλια θα ήθελα και γω να ρωτήσω κάτι!πρόσφατα,πριν περίπου 3 μήνες πήρα ένα σκυλάκι ρατσας επανιελ μπρετον!αυτο το σκυλακι το πηρα απο ενα καταφυγιο το οποίο το είχε μαζέψει από το δρόμο όπου είχε κάτσει μέσα στη μέση κινδυνευοντας να πατηθεί από κάποιο αυτοκίνητο!αυτό το αναφέρω διότι μέχρι και σήμερα όταν το βγάζω βόλτα αυτό γίνεται ένα με το πεζοδρόμιο αρνείται να προχωρήσει στο δρόμο και μόνο όταν φτάνουμε σπίτι πηγαίνει στο μπαλκόνι προκείμενου να ενεργηθεί!υπάρχει περιπτωση να εχει υποστει καποιου ειδους σοκ με τα αυτοκινητα απο τότε?και πως μπορώ να το βοηθήσω να το ξεπεράσει??δυστυχώς δεν μπορώ να το αφήσω έτσι για μια ζωή!!!αν μπορείτε να με βοηθήσετε πάνω σε αυτό θα το εκτιμούσα!!
    ευχαριστώ πολύ από τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ψάχνοντας για την εκμάθηση της εντολής "περίμενε" έπεσα πάνωσ το άρθρο σας κ ειλικρινά θύμωσα με τον εαυτό μου που δεν το είχα βρει νωρίτερα.Είναι απίστευτα αναλυτικό κ φαίνεται τόσο εύκολο! Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να μάθουμε το "εκεί" κ το "Free". To "εκεί" θα μπορούσε να εκπαιδευτεί κ ως "περίμενε" ή καλό θα ήταν να βρούμε άλλο τρόπο;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. geia sas. pos mporo na to matho na kanei tin anagki tou sto pani k na troei trofi? einai 2 minwn k emathe na troei kanoniko fagito alla thelo na mathei na troei trofi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή