Εκπαίδευση σκύλου: Εκπαιδεύοντας το ΚΑΤΣΕ ( SIT )











Η εντολή ΚΑΤΣΕ ( SIT ) είναι η πιό εύκολη για να μάθουμε στον σκύλο. Γι'αυτό τον λόγο είναι και η πρώτη με την οποία συνήθως ξεκινάει η εκπαίδευση, ώστε να τον βοηθήσουμε κι αυτόν να μπεί σιγά σιγά στο ''κλίμα'' της εκπαίδευσης.



 Πρώτα όμως θα ήθελα να αναφέρω κάποιους γενικούς κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να έχουμε επιτυχία. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για οτιδήποτε θέλουμε να μάθουμε στον σκύλο, από το κάτσε μέχρι και την πιό πολύπλοκη εντολή. Τα συστατικά της επιτυχίας είναι τέσσερα. Αμοιβαία εμπιστοσύνη, Ιεραρχία στην αγέλη, Υπομονή, Κατανόηση.
Αμοιβαία εμπιστοσύνη όλοι γνωρίζετε τί σημαίνει.Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε εκπαίδευση σ'έναν σκύλο που καλά καλά δεν μας ξέρει. Άρα αν έχουμε τον σκύλο μας μόνο μια εβδομάδα δεν θα ξεκινήσουμε αμέσως την εκπαίδευση.
Η Ιεραρχία στην αγέλη αντιθέτως, είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Έιμαστε οι αρχηγοί της αγέλης και ΠΟΤΕ δεν θα δώσουμε ευκαιρία ή αφορμή στον σκύλο για ν'αμφισβητήσει την αρχηγία μας, γιατί πιστέψτε με θ'αρπάξει την ευκαιρία πολύ ευχαρίστως. Σε παλαιότερα άρθρα έχω αναλύσει με ποιούς τρόπους ξεκαθαρίζουμε την ιεραρχία. Όλοι οι άνθρωποι της οικογένειας είναι αρχηγοί και ο σκύλος το κατώτερο μέλος. Δεν είναι κάτι σκληρό, είναι απλώς αυτό που υπαγορεύει το ένστικτο του λύκου μέσα σε κάθε σκύλο.Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο σκύλος ΔΕΝ είναι άνθρωπος και έχει ανάγκες διαφορετικές από τις δικές μας.
Υπομονή.Θα πρέπει πάντα να είμαστε υπομονετικοί όταν εκπαιδεύουμε, να επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις, να μην γινόμαστε πιεστικοί και ποτέ να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας επειδή ο σκύλος δεν εκτελεί. Κάθε φορά που εκνευρίζεστε, εκπαιδευτικά κάνετε ένα βήμα πίσω..
Κατανόηση.Θα πρέπει πάντα να δίνουμε χρόνο στον σκύλο μας να καταλάβει τί είναι αυτό που του ζητάμε να κάνει, και να προχωράμε με μικρά βηματάκια. Κάποια φορά μπορεί να δούμε ότι ο σκύλος μας είναι λίγο αδιάθετος, δεν υπάρχει λόγος να τον επιβαρύνουμε και με πρόγραμμα εκπαίδευσης. Να θυμάστε όμως ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύετε την κατανόηση με την ιεραρχία στην αγέλη.

Ξεκινώντας λοιπόν την εκπαίδευηή πρέπει να έχουμε μαζί μας πάντα κάποιες λιχουδιές, για την επιβράβευση κάθε σωστής ενέργειας.Η λιχουδιά αυτή μπορεί να είναι σαλάμι σε κυβάκια, κάποια προιόντα εμπορίου ή ακόμα και κροκέτα ή το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου μας. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμα κομματάκια τόσα ώστε να ικανοποιούν την γέυση του, αλλά να μην χρειάζεται να τα μασουλάει. Είναι επίσης προτιμότερο να εκπαιδεύουμε πρίν τα γεύματα, ώστε να έχουμε την απεριόριστη προσοχή του σκύλου.Σημαντικό είναι να θυμάστε να επιβραβεύετε χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια σας εναλλάξ.Αυτό το κάνουμε γιατί παρατηρείται το φαινόμενο ο σκύλος να ''κολλάει'' στο χέρι που του δίνει την λιχουδιά με αποτέλεσμα να χαλάει την θέση του κοιτάζοντας συνεχώς το συγκεκριμένο χέρι.Μπορούμε επίσης, ταυτόχρονα να χρησιμοποιούμε και λεκτική επιβράβευση μαζί με την λιχουδιά όπως: Μπράβο!Εδώ όμως πρέπει να προσέξετε ένα λάθος που κάνει η πλειοψηφία των άπειρων εκπαιδευτών.Το ''μπράβο'' θα πρέπει να το πείτε με ήπιο και ευγενικό τρόπο και ποτέ να μην χαιδέψετε τον σκύλο για επιβράβευση.Άν το πείτε ενθουσιασμένοι ή τον χαιδέψετε ζωηρά, θα ενθουσιαστεί και ο σκυλάκος, με αποτέλεσμα να ''σπάσει'' την θέση του και το Μπράβο να γίνει συνώνυμο του ''ελεύθερος''.Απόλυτη καταστροφή δηλαδή..

Μπορείτε να επιλέξετε όποια γλώσσα θέλετε, για τον σκύλο το ίδιο κάνει.Εγώ χρησιμοποιώ εντολές στα Αγγλικά αλλά πολλοί μου ζητάνε Ελληνικά.Είναι καθαρά επιλογή σας.

Η ηλικία παίζει ρόλο σε ορισμένες όμως κατηγορίες εκπαίδευσης.Η βασική υπακοή με την οποία ασχολούμαστε εδώ, μπορεί και είναι μάλιστα καλύτερο, να ξεκινήσει από την ηλικία των 10 εβδομάδων, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε μ'ένα μωράκι και προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις μας αναλόγως..

Ένας ακόμη παράγοντας επιτυχημένης εκπαίδευσης είναι το να έχουμε την απόλυτη προσοχή του σκύλου.Στα αρχικά στάδια λοιπόν, πρέπει κατα την διάρκεια της εκπαίδευσης να είμαστε σε έναν χώρο πολύ οικείο στον σκύλο ώστε να μην του αποσπούν την προσοχή διάφορες μυρωδιές, άγνωστες εικόνες κτλ.Επίσης πρέπει να είμαστε μόνοι με τον σκύλο απαλλαγμένοι από την παρουσία ανθρώπων,ζώων και άλλων περισπαστικών στοιχείων.

Οι εκπαιδευτικές περίοδοι πρέπει να είναι σύντομες ώστε να μην κουράσουμε τον σκύλο και αρχίσει να ''χαζολογάει''.Δέκα λεπτά το πολύ.


Εκπαιδεύοντας το ΚΑΤΣΕ ( SIT ):

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.Δοκιμάζουμε λοιπόν και αν για κάποιο λόγο δεν δούμε αποτελέσματα ,προχωράμε στην επόμενη..
Ξεκινάμε δίνοντας ένα-δύο κομματάκια λιχουδιάς.Τώρα έχουμε την προσοχή του σκύλου..Πολλά σκυλιά βλέποντάς μας να κρατάμε μια λιχουδιά στο ύψος του στήθους μας χωρίς να τους την δίνουμε, θα καθίσουν από μόνα τους σε μερικά δευτερόλεπτα.Μόλις δούμε ότι ο πισινός του σκύλου ακουμπάει στο πάτωμα,του λέμε: ΚΑΤΣΕ και ΑΜΕΣΑ επιβραβεύουμε.Άν την ώρα που κάνουμε την κίνηση για επιβράβευση σηκωθεί, ΔΕΝ δίνουμε την λιχουδιά.Ξαναπαίρνουμε την αρχική μας θέση και περιμένουμε να ξανακάτσει.Μόλις τελικά εκτελέσει σωστά και πάρει την λιχουδιά, σίγουρα θα σπάσει την θέση του.Σ'αυτό το στάδιο δεν το θεωρούμε αυτό σαν ανυπακοή αφού ο σκυλάκος δεν έχει διδαχτεί το ΕΚΕΙ και δεν ξέρει τί πρέπει να κάνει.Άρα αγνοούμε το ότι σηκώθηκε και επαναλαμβάνουμε την άσκηση.
Άλλη μία μέθοδος είναι η εξής: Χαμηλώνουμε την λιχουδιά λίγο πάνω από το ύψος της μύτης του σκύλου και ξεκινάμε γρήγορα κοφτά βηματάκια με την όπισθεν, προκαλώντας τον ταυτόχρονα να έρθει προς το μέρος μας.Αφού έχει αποκτήσει μια μικρή ταχύτητα και έχει σχεδόν κολλήσει στα πόδια μας, φρενάρουμε απότομα.Με την ταχύτητά του και το απότομο σταμάτημά μας, θα καθήσει προκειμένου να μην πέσει επάνω μας.Τότε επιβραβεύουμε άμεσα όπως στην προηγούμενη περίπτωση.
Άν δεν πιάσει ούτε αυτό,χαμηλώνουμε το σώμα μας προς τον σκύλο και παίρνουμε θέση στο πλάι του.Κρατώντας μια λιχουδιά στο δεξί μας χέρι, τοποθετούμε την παλάμη μας μπροστά στην μουσούδα του, συγκρατώντας με την άκρη των δαχτύλων μας το πηγούνι ώστε να μην μετακινηθεί προς τα κάτω.Ταυτόχρονα τοποθετούμε την αριστερή μας παλάμη στο πίσω μέρος της ράχης του, λίγο πάνω απ'την ουρά.Πιέζουμε ελαφρά το αριστερό μας χέρι προς τα κάτω μέχρι να κάτσει και αμέσως επιβραβεύουμε.Είναι πολύ σημαντικό άν χρησιμοποιήστε αυτό τον τρόπο, να χρησιμοποιήσετε μόνο όση δύναμη χρειάζεται για να κάτσει και οι κινήσεις σας, να είναι πολύ ήπιες.Σε διαφορετική περίπτωση ο σκύλος θα νιώσει άβολα και θα μετατρέψουμε την όλη διαδικασία σε αρνητική εμπειρία.

Έχετε υπομονή ακόμα και αν πιστεύετε οτι ο σκύλος δεν μαθαίνει.Σας βεβαιώνω ότι κάνετε λάθος αν το πιστεύετε αυτό.Δώστε του χρόνο να καταλάβει τί του ζητάτε.Επαναλάβετε την άσκηση μερικές φορές σε 3 ή 4 10λεπτα την ημέρα και μετά αφήστε τον ελεύθερο και παίξτε λίγο μαζί του.Μόλις έχει αρχίσει να μαθαίνει λίγο την εντολή, μπορείτε να του την λέτε πρίν τον ταίσετε μια φορά, την ώρα που βλέπετε τηλεόραση κτλ.Θα δείτε ότι σιγά σιγά αρχίζει να εκτελεί πολύ πιο πρόθυμα, σωστά και άμεσα.Μέχρι να μάθει να εκτελεί σωστά, μήν προσπαθήσετε να του μάθετε τίποτα άλλο.Μια εντολή την φορά.Να θυμάστε ότι σε κάθε σωστή εκτέλεση επιβραβεύουμε.

Μερικές μικρές σημειώσεις:

Καλό είναι κατα την διάρκεια των μαθημάτων να έχετε τον σκύλο δεμένο στο λουρί αλλά μην το κρατάτε.Αφήστε το να κρέμεται στο πάτωμα και χρησιμοποιήστε το μόνο για να τον εμποδίσετε να φύγει, αν κάτι του αποσπάσει την προσοχή.
Οι σκύλοι είναι πανέξυπνοι και προβλέπουν..Έτσι σίγουρα θα παρατηρήσετε ότι αφού έχει μάθει την εντολή, μόλις σας δεί να κρατάτε κάτι νόστιμο στο χέρι θα κάτσει από μόνος του..ΜΗΝ επιβραβεύσετε σε τέτοια περίπτωση.Απλά αγνοήστε τον.

Σταδιακά και αφού ο σκύλος σας τα πάει καλά, θα προσθέτετε την ώρα που εκπαιδεύετε περισπαστικά στοιχεία στην ''εικόνα''.Πρώτα ένα άτομο σε κοντινή απόσταση, ακίνητο και αμίλητο.Μετά το άτομο θα μιλάει.Αργότερα θα κινείται.Ακόμη πιο μετά η εντολή θα δίνεται στην διάρκεια της βόλτας κ.ο.κ. Να θυμάστε: Ένα μικρό βήμα κάθε φορά.

Δεν παρακαλάμε ποτέ τον σκύλο να κάτσει και δεν επιτρέπουμε την ανυπακοή.Δίνουμε την εντολή ΜΙΑ φορά.Αν ο σκύλος μας αγνοήσει, τον τοποθετούμε εμείς σε θέση ΚΑΤΣΕ με ήπιες κινήσεις πάντα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την εντολή.

Τα παρακάτω links είναι απο προηγούμενα άρθρα και αφορούν την εκπαίδευση γενικά καθώς και την ιεραρχία στην αγέλη:




2 σχόλια:

  1. μπραβο σας για την βοήθεια που προσφέρετε στα ζωάκια. Που μπορούμε να βρούμε μια ενημερωμένη λίστα για

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έμαθα το σκύλο μου από τις οδηγίες εκπαίδευσης σκύλου στην ιστοσελίδα σας και από το εκπαίδευση σκύλων , σας ευχαριστώ και ελπίζω να ανανεώσετε ξανά τη σελίδα σας! Οι οδηγίες σας είναι πολύ κατατοπιστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή