B.A.R.F ( Bones And Raw Food):Μια αμφιλεγόμενη δίαιτα (Ωμό κρέας και κόκκαλα).


  


    Η πρώτη φορά που άκουσα για το B.A.R.F, ήταν κάποιους μήνες πρίν απο έναν φίλο μου.Είχαμε μια συζήτηση για το Boxer μου που αρνιόταν πεισματικά να φάει την ξηρά τροφή.Η φιλοσοφία του που ανατρέπει τα όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την διατροφή του σκύλου μέχρι τώρα, μου προξένησε το ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησα μια έρευνα στο διαδίκτυο. Διάβασα δεκάδες άρθρα σε διάφορα site με φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιούς του. 

Με λίγα λόγια η δίαιτα αυτή υποστηρίζει πως αφού ο σκύλος είναι γονιδιακά αλλά και σωματικά κατα 95% λύκος ( σχεδόν ίδιο DNA, σχεδόν ίδιο πεπτικό σύστημα κτλ.),θα πρέπει να τρέφεται όπως και ο λύκος .Δηλαδή με ωμά κρέατα και κόκκαλα.Τόσο απλά. Συνεχίζοντας την έρευνα διάβασα για τις ευεργετικές ιδιότητες του ωμού κρέατος στον σκύλο, για σκύλους που δεν ξαναπήγαν στον κτηνίατρο, για το πόσο ακατάλληλη είναι η ξηρά τροφή και πολλά άλλα.Άν ρίξετε μιά ματιά στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρα άρθρα.Το διαιτολόγιο αυτό περιλαμβάνει όλα τα είδη κρέατος με τα κόκκαλα, εκτός απο αρνίσια συκώτια και χοιρινό που δεν έχει προγουμένως καταψυχθεί στους -18 βαθμούς για τουλάχιστον 21 ημέρες. Το χοιρινό μπορεί να είναι μολυσμένο με ψευδόλυσσα που για τον άνθρωπο είναι ακίνδυνη όμως για τον σκύλο θανατηφόρα.Με την κατάψυξη που προανέφερα μπορεί να καταναλωθεί απ'τον σκύλο, χωρίς κίνδυνο.Η ποσότητα που πρέπει να τρώει κάθε σκύλος είναι 3% - 5% του σωματικού του βάρουςΓια αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να ψάξετε μόνοι σας στο διαδίκτυο, υπάρχει άφθονο υλικό.
Σκοπός του άρθρου δεν είναι να αναλύσω το είδος αυτό διατροφής αλλά να σας μεταφέρω την γνώμη μου.Μόνο να ξεκαθαρίσω δυο πραγματάκια προς αποφυγή παρεξηγήσεων.ΔΕΝ είμαι κτηνίατρος και ΔΕΝ παροτρύνω κανένα να ταίσει το ζώο του ωμό κρέας. Ότι γράφω εδώ είναι καθαρά η δική μου άποψη.Εγώ λοιπόν πείστηκα για την ορθότητα της δίαιτας αυτής και ξεκίνησα να την εφαρμόζω στο Boxer μου.Παρακάτω θα αναφέρω τί ταίζω, τί διαφορές είδα στον σκύλο και τα υπέρ-κατά της.

Τί ταίζω:
Μπούτια κοτόπουλο με το κόκκαλο, φτερούγες, συκωτάκια πουλιών, μοσχάρι, αρνί με τα κόκκαλα,αυγά, πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, μέλι, μια κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο σε κάθε γεύμα, ρύζι βραστό.Φυσικά σε κάθε γεύμα ταίζω διαφορετικούς συνδυασμούς τον παραπάνω.Σαν συμπλήρωμα δίνω κάθε μέρα μία κάψουλα Ω3 λιπαρά, συστατικό ευεργετικό για τον οργανισμό του σκύλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται να δώσουμε στον σκύλο μας οποιοδήποτε μαγειρεμένο κόκκαλο!Μπορεί να του προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες έως και θάνατο.

Τί διαφορές είδα:
Σε πολύ σύντομο διάστημα σταμάτησε να υπάρχει η χαρακτηριστική μυρωδιά σκύλου.Την μυρωδιά του πλέον θα την περιέγραφα σαν λούτρινο αρκουδάκι. Ίδια είναι και η γνώμη άλλων ατόμων που ρώτησα.
Κατάσταση δοντιών,άριστη.
Το τρίχωμα σταμάτησε να πέφτει.Κυριολεκτικά δεν πέφτει τρίχα πλέον απο πάνω του.
Αυξήθηκε ο μυικός όγκος του.
Αυξήθηκε η ενέργειά και αντοχή του στις διάφορες δραστηριότητες.
Η ποσότητα των κοπράνων μειώθηκε δραματικά, η δυσοσμία τους σχεδόν εξαφανίστηκε, είναι πλέον σφιχτά και καλοσχηματισμένα, ενώ το χρώμα τους από κιτρινοπράσινο έγινε καφέ σκούρο.Η ποιότητα των κοπράνων μου λέει πολλά γιατί σημαίνει ότι ο σκύλος αφομοιώνει πλήρως την τροφή που τρώει.
Και φυσικά απο εκεί που τον παρακαλούσα να φάει ακόμη και την πιό ακριβή ξηρά τροφή, το φαγητό του πλέον το τρώει σε δευτερόλεπτα..

Τα κατά είναι:
Το κρέας είναι κατα πολύ ακριβότερο απο την ξηρά τροφή.
Πρέπει να προμηθευόμαστε συχνά φρέσκα υλικά, να τα συντηρούμε σωστά και ο χρόνος παρασκευής του γεύματος είναι μεγαλύτερος.
Χρειάζεται πολύ σχολαστικός καθαρισμός στα σκεύη του φαγητού και του χώρου όπου τρώει ο σκύλος μετά απο κάθε γεύμα, ώστε να αποφύγουμε κινδύνους για την υγεία του σκύλου αλλά και την δική μας.

Σαν επίλογο θα πώ ότι όσοι επιλέξαμε αυτό το είδος διατροφής πήραμε ένα ρίσκο. Είναι μια δίαιτα για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά, όμως εμένα με έπεισε.Όπως διάβασα κάπου:Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχετε ανοιχτό ένα τσουβάλι ξηράς τροφής για έναν μήνα, χωρίς να χαλάει;Εσείς κάντε την έρευνά σας, διαβάστε όσο μπορείτε, αντισταθμίστε τα υπέρ και τα κατά και οπωσδήποτε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.Μόνο να έχετε πρόχειρο τηλέφωνο για το ΕΚΑΒ, γιατί όταν το είπα εγώ στον δικό μου κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό...

31 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς. Κι εγώ δυστυχώς σταμάτησα τη μπαρφ λόγω οικονομικού. Ελπίζω από Σεπτέμβριο να καταφέρω να ξαναξεκινήσω.

    Σαν τη Χαλκιδική και τη μπαρφ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόκαλα. Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο. Αντί για αυτά όμως θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες των κοκάλων (οδοντικό νήμα, δερμάτινα παιχνίδια κ.α.). Ποιες είναι αυτές:

    α) Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.

    β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.

    γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.

    δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thomas Nova Μηπως αναφερεσαι σε βρασμενα κοκκαλα για φραξεις και ερεθισμους? Τι εννοεις δε καθαριζουν τα δοντια? Οσοι δώσαν ωμά κοκκαλα στα σκυλια τους και γνωριζω αρκετούς ειδαν διαφορά από τη πρωτη φορά (μεταξύ αυτών και εγώ). Οσο για τα κόπρανα το μόνο που βλέπω εγω στο δικό μου σκυλί είναι άσπρη σκόνη καθώς τα κόκκαλα εχουν χωνευθεί πλήρως. Επίσης μπορεί το περίβλημα να είναι αχρηστο οπως λες αλλα τα περισσότερα ωστα περιέχουν και μεδούλι το οποίο απο το δημοτικό ακόμα μας μάθαν οτι είναι πολύ θρεπτική τροφη. Επίσης όταν ένα αγριο ζώο τρώει μια κότα η ένα λαγό δεν νομίζω οτι την ξεκοκκαλίζει σίγουρα τρωει και τα κόκκαλα.
      mad00lini Δοκίμασε πλατάρια απο κοτοπουλο είναι πολύ πιο φτηνα μπορείς να τα βρείς μέχρι και 0,80ευρώ/κιλο σε κρεαταγορές.

      Διαγραφή
    2. Απο τοτε που κυκλοφορησε η φημη πως τα σκυλια δεν πρεπει να τρωνε κοκκαλα, εγιναν χρυσα τα πετ σοπ πουλωντας χημικες οδοντοπαστες και διαφορες αλλες αηδίες, και εμειναν και οι μισοι σκυλοι διχως δοντια.

      Διαγραφή
  4. Εγω ξερω οτι εχουν πεθανει σκυλια απο κακκαλα ωμα.Εχει συμβει σε σκυλια που ειχα δωσει....Και ειδικα αν ειναι λαιμαργο το σκυλι καταπινει μεγαλα κομματια...... Εγω παντως κοκκαλα δεν προκειται να τους δωσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνο οτι τα σκυλια δεν πρεπει να τα δινουμαι να τρωνε κοκκαλα.εγω εχω ενα μποξερ θυληκο 7'5 μηνον το ταιζω κροκετες με 40% πρωτεηνες.εινει 21 κιλα ενεργεια στο φουλ.το σκυλη ειναι ηγιεστατο.και εχει ορεξη δοξασοι ο θεος.

      Διαγραφή
  5. τα αρχικα της λεξης B.A.R.F. ειναι BIOLOGICALLY APPROPRIATE RAW FOOD, που σημαινουν ΒΙΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΩΜΗ ΤΡΟΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτές και εκτροφείς δίνουν barf αυτό και μόνο λέει πολλά.Τα σκυλιά είναι πτωματοφάγα απτη φύση τους αρα τρώνε κόκαλα.Το επαγγελματικό barf είναι περασμένο απο μηχανη του κιμά άρα δεν υπάρχει θέμα πνιγμού.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα,ξερει καποιος που πουλανε barf?

      Διαγραφή
    3. Η Α&D natural foods, στη Μεταμόρφωση, αλλά θα βρεις και στο pet4u. H A&D είναι και η μοναδική με άδεια. Δεν παίρνω barf από μαγαζί χωρίς άδεια...

      Διαγραφή
  6. kalhspera egw akolou8w authn tn diatrofh edw k 15 meres k tha hthela na rwthsw an t skuli parei kila gt genika exw provlhma m t varos tou einai ligotero ap oso 8a eprepe!!!kai an nai s poso kairo 8a dw au3hsh tou varous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ειναι κουταβι θα πρεπει να τρωει απο 5 εως 10% του σωματικου του βαρους σε τροφη. αν ειναι ενηλικο απο 3 εως 5%. θα ηθελα να επισημανω οτι εξαρταται η σωστη σιτηση του σκυλου απο τη ρατσα του,αν ειναι σκυλος εργασιας, αν ειναι φυλακας.
      οτι αλλο χρειασθεις kmpalanikas@hotmail.com

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας..θα ήθελα να ρωτήσω από που μπορώ να προμηθευτω barf.. Μου φάνηκαν ενδιαφέρον όσα διάβασα για την ωμή τροφή και θα ήθελα ν την δοκιμάσω
    ..είμαι από ηράκλειο κρήτης και αν ξέρει κάποιος ας μου πει από που μπορώ να προμηθευτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κώστα..αρχικα να συστηθω,δημητρης λεγομαι.δεν σ έστειλα mail γιατί αυτές τις μέρες έτρεχα.έψαξα τι θέμα λίγο με την barf και έχω βρει δύο τιμοκαταλόγους οι οποίοι αναφέρονται στην barf και είναι έτοιμη η τροφή(δλδ περιέχει το κρέας,τα κόκαλα κτλ).το θέμα είναι ότι είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.θα μου ήταν πιο εύκολο αν υπήρχε κάτι παρόμοιο εδώ ηράκλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. jpaides kalhsperaa dokimasa apo barf code peristeri exei tromeri poiothta o typos kamia sxesh me oti kuklofori kai tromeres sydages auto pou mou ekanes edyposei kai to skuli mou to kseskise einai h papia kai to kouneli to pit mou to kseftilise prwth fora etrwges toso grhgora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. beite kai sto site tou na deite ti barf ftiaxnei www.barfcode.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας παιδιά, ήθελα να ρωτήσω κάτι.. Έχω ένα αρσενικό westie 3,5 χρόνων ο οποίος είναι ιδιοτροπος με την ξηρά τροφή δεν τρώει σχεδόν καθόλου οπότε αποφάσισα να δοκιμάσω την barf. Την ξεκίνησα χτες πρώτη μέρα κ εφόσον διανύουμε την δεύτερη σήμερα δεν έχει κάνει καθόλου κακά του ούτε χτες ούτε κ σήμερα.. Έχω αγχωθει πολύ με αυτό το θέμα βέβαια δεν δείχνει κακοκεφος ούτε να έχει κάτι.. Τι να κάνω να αρχίσω να φοβάμαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μη φοβάσαι ακόμη, κανονικά θα έπρεπε να κάνεις μία μέρα αφαγία πριν αλλάξεις την τροφή, αλλά δεν πειράζει. θα αλλάξει η λειτουργία του εντέρου και θα σταθεροποιηθεί ο μεταβολισμός του σκύλου. Αν υπάρχει θέμα δυσκυλιότητας μπορείς να προσθέσεις λίγο ηλιέλαιο ή λίγα ακόμα πολτοποιημένα λαχανικά. Εμπιστεύσου τη φύση και τη λογική σου

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα,χτες έδωσα στον σκύλο μου(ελληνικός Ποιμενικός) να φάει κόκκαλο από χασάπη κ μόλις του το άφησα κάτω όρμησε να με φάει ολόκληρη δεν το συζητώ πόσο καλά ταισμενος και πώς περιμένει υπάκουα κάθε φορά να φάει,έχω μεγάλο πρόβλημα είναι 4 μηνών, Του ξαναδωσα άλλη μια φορά κοκκαλα κ δεν έκανε έτσι ,εκεί που παίζαμε μαζί συνέχεια κ δεν είχε κανένα θέμα ούτε έχει με το φαγητό, με το ωμό κόκκαλο δαιμονιζεται,θα φοβάμαι να βγω από την πόρτα κ είναι κουτάβι ακόμη.αν μπορείτε πείτε μου την γνώμη σας, Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα,χτες έδωσα στον σκύλο μου(ελληνικός Ποιμενικός) να φάει κόκκαλο από χασάπη κ μόλις του το άφησα κάτω όρμησε να με φάει ολόκληρη δεν το συζητώ πόσο καλά ταισμενος και πώς περιμένει υπάκουα κάθε φορά να φάει,έχω μεγάλο πρόβλημα είναι 4 μηνών, Του ξαναδωσα άλλη μια φορά κοκκαλα κ δεν έκανε έτσι ,εκεί που παίζαμε μαζί συνέχεια κ δεν είχε κανένα θέμα ούτε έχει με το φαγητό, με το ωμό κόκκαλο δαιμονιζεται,θα φοβάμαι να βγω από την πόρτα κ είναι κουτάβι ακόμη.αν μπορείτε πείτε μου την γνώμη σας, Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διαφωνω στο θεμα κοστους. Μια καλη barf ειναι οικονομικοτερη απο τα αμφιβολου ποιοτητας "γαριδακια" που δινουν πολλες ακριβες εταιρειες και ανα διαστηματα αποσυρονται κατοπιν ελεγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσοχη μη γραψετε αρνητικα σχολια στις μριτικες της παρακατω εταιρειας παρασκευης barf. Θα λαβετε το παρακατω πμ :

    Θα στειλω εξοδικο σε οσους αναφερθηκαν στην εταιρεια μας. ενημερωνω οτι τα σχόλια αποτελούν εσκεμμένη προφανώς συκοφαντική δυσφιμηση. απόδειξη ειναι οτι εκτός απο της υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε & τους συνεχείς ελέγχους που δέχονται τα υπερσύγχρονα εργαστήρια μας κι έχουν αξιολογηθεί ως άριστα , δεν εχει κλεισει ποτε και για κανέναν λόγο η επιχείρηση μας. Η VOLDOGFOOD Ι.Κ.Ε θα εξακολουθεί να παρασκευάζει αρίστης ποιότητας τροφή B.a.r.f και θα συνεχίσει να επενδύει στην ποιότητα ωστε να παρέχει πρώτης ποιότητας με υψηλή διατροφική αξία τροφή στα κατοικίδια σας.
    Η VOLDOGFOOD Ι.Κ.Ε , ζητεί εντός 48ωρων να εποικοινωνισουν μαζί της οι υπεύθυνοι ιδιώτες των συκοφαντικών & δυσφιμιστικων σχολίων καθώς και μεσα σε αυτο το χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα σχόλια τους και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Η VOLDOGFOOD I.K.E δια μέσω τoυ νόμιμου εκπροσώπου της, επιφυλάσσεται πάντως νόμιμου δικαιώματος.

    "Του .... η σελιδα κριτικη δεν την σηκωνει. Μονο επαινοθς !" ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Legome antonis apostolou kai de tha sas kourasw me polla logia. Exw psonisei apollous exw ftiaksei kai monos mou kai pleon ebisteyomai mono ton barf code. Oti kai na akoute oti kai na sas lene einai o monos pou exei adeia kai thn deixnei oi sydages tou einai psagmenes kai fysika ta proionta tou einai kalytera kai apo ayta pou agoraza egw gia na ftiaksw monos mou... kai to kalytero exei kreata pou exw den mporousa na vrw gia na taisw.... mou pire kairo gt me olous apo thina kai thessaloniki barfades thn eixa patisi. Apo ekei kai pera den kanw diafhmish oute dysfhmish o kathenas einai eleytheros na exei thn apopsi tou a thn leei kai na epilegei thn trofh gia to skylo tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η διατροφή B.A.R.F παρέχει πολλά οφέλη για τον σκύλο μας όπως ελάχιστες ακαθαρσίες του σκύλου, αυξημένη ενέργεια, θεραπεία σε ορισμένες τροφικές αλλεργίες καθώς και ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή