Επιστολή για τους θανάτους κατοικιδίων σε ΚΤΕΛ...

Προς τον


Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνίας

κο Μιχάλη Ρέππα

Προς την

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κα Κατερίνα Μπατζελή

Προς τον

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κο Μιχάλη Καρχιμάκη

Πόσος πόνος, φρίκη και αγωνία… χωρά στις αποσκευές ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς, ίσως κάποιες δύστυχες ψυχές...


Όλοι σχεδόν όμως μπορούν να υποπτευτούν

Εκτός από κάποιους ασυνείδητους οδηγούς



Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα τρία πρόσφατα περιστατικά θανάτων οικόσιτων ζώων, που συνέβησαν στον χώρο αποσκευών των υπεραστικών λεωφορείων. Τα ζώα που πετάχτηκαν σε αυτόν τον χώρο από τους ανεύθυνους οδηγούς των λεωφορείων, πέθαναν παρακαλώντας μέχρι την τελευταία στιγμή για λίγη βοήθεια, λίγο αέρα, λίγο νερό.

Και οι απάνθρωποι οδηγοί αρνήθηκαν με σκληρότητα να βοηθήσουν μια άλλου είδους μορφή ζωής από την δική τους.



Στην Ελλάδα τα κατοικίδια και κυρίως οι σκύλοι δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα περισσότερα Μ.Μ.Μ.

Τουλάχιστον 1.500.000 Έλληνες έχουν σκύλο και 16.000.000 τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως -πολλοί από αυτούς μαζί με τα σκυλιά τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν επιχειρούν να μετακινηθούν με τα Μ.Μ.Μ καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που δεν υφίσταται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι σκύλοι δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε τραίνα, λεωφορεία και τραμ στην Ελλάδα ακόμα και όταν είναι δεμένοι με λουρί! Η υποχρεωτική μετακίνηση σε κλουβί, η οποία πολλές φορές επίσης απαγορεύεται, καθιστά αδύνατη τη μεταφορά- με τη χρήση Μ.Μ.Μ- σκύλων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.



Ακόμη και στις τριτοκοσμικές χώρες, ο σεβασμός προς τα ζώα, είναι τρόπος ζωής για αυτούς. Και εδώ σε μια «ευρωπαϊκή χώρα» τα μεταχειρίζονται σαν βαλίτσες.

Πότε επιτέλους ο πολιτισμός των αρχαίων ημών προγόνων – που τόσο εκμεταλλευόσαστε – και ο σεβασμός αυτών προς τα ζώα, θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην σημερινή Ελλάδα, όπως άλλωστε υποσχεθήκατε;



Πότε επιτέλους θα αρχίσει η διδαχή των Ελλήνων ότι τα ζώα αλλά και κάθε άλλη μορφή ζωής είναι ζωντανά πλάσματα και όχι πράγματα; Δική σας ευθύνη είναι.



Η Νομοθεσία ΚΤΕΛ, Νόμος 2963/2001, αναφέρει:



Άρθρο 15 - Υποχρεώσεις, παράγραφος ιδ:

Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων,

πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων,

που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα.

Π. Δ 170/2003, Άρθρο 2 - Κυρώσεις:

Το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο:

4. Από 800 έως 1500€, για παραβάσεις του άρθρου 15, ήτοι:

η. Άρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου ή μικρών κατοικίδιων (ζώων)

που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα.

Σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο και τον Χ.Υ.Κ.:

Οι οδηγοί υποχρεούνται κατά την ώρα υπηρεσίας:

Να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και να φέρουν ανελλιπώς την επιβαλλόμενη από τους οικείους κανονισμούς στολή και διακριτικά. Οι Εταιρείες οφείλουν να είναι σε θέση να θέτουν στη διάθεση των επιβατών, μετά από αιτιολογημένη αίτηση τους, τα στοιχεία των υπαλλήλων τους, σε συγκεκριμένο όχημα, τόπο και χρόνο.

Να επιδεικνύουν άριστη συμπεριφορά και τον αρμόζοντα σεβασμό κατά την επικοινωνία τους με τους επιβάτες και το κοινό γενικότερα.

Απαγορεύεται λοιπόν η άρνηση από τους υπευθύνους του ΚΤΕΛ, στην αναφορά του ονόματος του οδηγού που εκτελούσε το δρομολόγιο, εφόσον ζητήθηκε. Υποχρεούται το ΚΤΕΛ, να έχει αναρτημένη επιγραφή σε εμφανές σημείο στο λεωφορείο, με το όνομα του οδηγού που εκτελεί το εκάστοτε δρομολόγιο.



Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ΚΤΕΛ αποτελούν την πιο οικονομική και εύχρηστη λύση μεταφοράς. Και ειδικά στις σημερινές δύσκολες εποχές που περνάμε.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την διευκρίνιση-αλλαγή του Νόμου και του Χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές των ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών, αν το οικόσιτο ζώο, πρέπει να ταξιδεύει στην καμπίνα των επιβατών (το λογικό), ή στον χώρο των αποσκευών (το επικίνδυνα παράλογο). Τα ζώα έχουν δικαιώματα ζωής και οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να μετακινούνται με ζωντανό το κατοικίδιο τους. Δεν είναι δυνατόν οι οδηγοί να είναι αδιάφοροι και αναίσθητοι, να εκμεταλλεύονται το κενό του Νόμου και να μεταχειρίζονται ζωντανά πλάσματα σαν αποσκευές με αποτέλεσμα να καταλήγουν νεκρά.





Με εκτίμηση



Καλλιόπη Σιμιτσή



Psychanimal

Ψυχολόγοι και Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων

3 σχόλια:

  1. και πόσο πίσω η Ελλαδίτσα μας και η νοοτροπία του
    Ελληναρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμενα μου ετυχε και το αλλο. Επροκειτω να ταξιδεψω προχθες με τον σκυλο μου απο Αθηνα-Ιωαννινα..Περιμενα ολη μερα να βρω οδηγο να δεχτει τον 7 κιλων σκυλο μου στην καμπινα και ολοι αρνηθηκαν, αφου με καθησυχασαν πως δεν κυνδινευει κατω, αποφασισα να το αφησω (με βαρια καρδια). Αν και ημι-αναισθητος ο σκυλος (γτ του ειχα δωσει χαπακι), καταφερε μολις σε ενα λεπτο να σπασει το πλαστικο πορτακι και να τρεχει στα Κτελ αναζητωντας με!!
    Καποιος ανεφερε πως ενας σκυλος τρεχει, και ο οδηγος μου λεει "δεν ειναι ο δικος σου".. Ευτυχως που βγηκα, τον προλαβα εγκαιρως, μαζεψα τα πραγματα μου και γυρισα σπιτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή