Φωλεοδύτες ή Τερριέ (Terrier group)


           













 Το όνομά τους το οφείλουν στη λατινική λέξη terra που σημαίνει γη. Ονομάστηκαν έτσι από την ικανότητα τους να ανιχνεύουν θηράματα που φωλιάζουν μέσα στη γη και να βρίσκουν από την οσμή ένα από τα σπανιότερα είδη μανιταριών, τις τρούφες, που φυτρώνουν κάτω από το έδαφος. Τα Τερριέ είναι ζωηρά, έξυπνα, ανθεκτικά, αργούν να εμπιστευτούν...

 άλλα άτομα, αλλά γίνονται καλοί φίλοι και αποτελούν καλή συντροφιά για παιδιά. Δεν έχουν "μαλακό" στόμα, χαρακτηριστικό όμως που μπορεί με την εκπαίδευση να εξουδετερωθεί.


Κυριότερες φυλές

Φοξ Τερριέ (Fox Terrier)

Κατάγεται από τη Μ. Βρετανία, όπου αναγνωρίστηκε ως φυλή το 1876.

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι μικρόσωμος (μέσο ύψος 38-40 εκ. τα αρσενικά και μέσο σωματικό βάρος 8 Kg), με μακρόστενο κεφάλι και ρύγχος. Τα αυτιά του εκφύονται ψηλά και έχουν σχήμα V, δηλαδή είναι μισοϋψωμένα με τις άκρες προς τα κάτω. Η ουρά του εκφύεται ψηλά και επειδή κόβεται στο 1/4 του όλου μήκους της στέκεται όρθια, κατακόρυφα προς τη σπον-δυλική στήλη. Σε ό,τι αφορά το τρίχωμά του υπάρχει ο σκύλος Φοξ Τερριέ με κοντό, λείο και μέτρια σκληρό τρίχωμα (Smooth Fox Terrier) και εκείνος με μακρύτερο, ελαφρά κυματιστό (χωρίς βοστρύχους) και σκληρό τρίχωμα (Wire-Haired Fox Terrier). Το χρώμα του είναι συνήθως λευκό, με κόκκινες ή μαύρες κηλίδες. Υπάρχει και ο νανόσωμος σκύλος της φυλής αυτής, ο Τόυ Φοξ Τερριέ, που κατατάσσεται στους σκύλους τόυ ή συντροφιάς.

Παλιότερα, χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι της αλεπούς (εξού και η ονομασία του). Σήμερα, χρησιμοποιείται πιο πολύ ως σκύλος συντροφιάς.







Ερντέιλ Τερριέ (Airedale Terrier)

Κατάγεται από τη Μ. Βρετανία, όπως και όλες οι άλλες φυλές Τερριέ, και το όνομά της προέρχεται από τον ποταμό Aire στο Yorkshire.

Ο σκύλος της φυλής αυτής θεωρείται ο "βασιλιάς των Τερριέ", γιατί είναι ο πιο με-γαλόσωμος από τους σκύλους όλων των άλλων φυλών Τερριέ (μέσο ύψος 58-61 εκ. τα αρσενικά και 56-58 εκ. τα θηλυκά και μέσο σωματικό βάρος 22 Kg). Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των Τερριέ: Στενόμακρο κεφάλι και ρύγχος, αυτιά σχήματος V, ουρά που επειδή εκφύεται ψηλά και κόβεται, στέκεται όρθια και κατακόρυφα προς τη σπονδυλική στήλη και τρίχωμα σκληρό και πυκνό, χρώματος μπεζ με μαύρο ή σκούρο γκρι, σε μεγάλες περιοχές, όχι έντονα διαγραμμένες.

Λόγωτου μεγάλου σωματικού μεγέθους και του ευερέθιστου χαρακτήρα του χρησιμοποιήθηκε από παλιά ως φύλακας και σκύλος αστυνομίας. Είναι εξαιρετικό κυνηγόσκυλο, αλλά λόγω του μεγέθους του είναι κατάλληλο για κυνήγι μεγάλων ζώων και όχι για ανεύρεση θηραμάτων στις φωλιές τους (όπως όλα τα Τερριέ). Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς.







Μπέντλινγκτον Τερριέ (Bedlington Terrier)

Δημιουργήθηκε γύρω στο1825 από ανθρακωρύχους της αγγλικής περιοχής Cuber- land, για να εξολοθρεύει τους ποντικούς μέσα στα ορυχεία.

Η εξωτερική μορφολογική διάπλαση του σκύλου της φυλής αυτής διαφέρει από εκείνη των Τερριέ. Μοιάζει πολύ με αρνάκι. Είναι σχετικά μικρόσωμος σκύλος (μέσο ύψος 38-41 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 8-11 Kg).Έχει στενόμακρο κεφάλι και ρύγχος και κυρτό επιρρίνιο. Τα αυτιά του είναι μεσαίου μεγέθους, κρέμονται στα πλάγια του κεφαλιού και έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι εκφύονται πολύ πίσω στο κεφάλι με κατεύθυνση λοξά προς τα μπροστά/Εχει αρκετά χαρακτηριστικά που θυμίζουν Γκρέυχαουντ: Στενό και βαθύ θώρακα, καμπουρωτή ράχη, ρουφηγμένη κοιλιά και ουρά αρκετά μακριά, που εκφύεται χαμηλά, είναι σχεδόν άτριχη και δεν πρέπει να κόβεται. Το τρίχωμά του είναι πολύ πυκνό, κατσαρό, χρώματος μπλε, μπλε με μπεζ ή καστανοκόκκινου με μπεζ, σε όχι σαφώς καθορισμένες περιοχές.

Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως σκύλος συντροφιάς. Λόγω της κάπως περίεργης εξωτερικής του εμφάνισης συμμετέχει πολύ τακτικά σε διαγωνισμούς ομορφιάς.







Μπόρντερ Τερριέ (Border Terrier)

Όπως μαρτυρεί και η ονομασία της κατάγεται από την περιοχή των αγγλοσκωτικών συνόρων, όπου λόγω του απομονωμένου της περιοχής, η φυλή διατηρεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα χαρακτηριστικά που είχε αρχικά.

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι μικρόσωμος (μέσο ύψος 25 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 6-7 Kg τα αρσενικά και 5-6 Kg τα θηλυκά). Το κεφάλι και ιδιαίτερα το ρύγχος του μοιάζει με της βίδρας, δηλαδή είναι κοντό και με μουστάκια. Ια αυτιά του είναι μεσαίου μεγέθους, εκφύονται ψηλά στο κεφάλι και κρέμονται στα πλάγια του κεφαλιού. Έχει ουρά κοντή και χοντρή. Το τρίχω- μά του είναι κοντό και πολύ σκληρό και έχει χρώμα μπεζ ή μπλε με μπεζ ή καστανοκόκκινο.

Είναι κυνηγόσκυλο κατάλληλο να ξετρυπώνει ασβούς ή αλεπούδες από τη φωλιά τους.







Μπουλ Τερριέ (Bull Terrier)

Δημιουργήθηκε στο Birmingham της Μ. Βρετανίας το 1836 από τον James Hinks, που χρησιμοποίησε κυρίως Μπουλντόγκ και Τερριέ σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας φυλής σκύλων ικανών να συναγωνιστούν εκείνους της φυλής Μπουλντόγκ στους αγώνες σκύλων με ταύρους.



Ο σκύλος Μπουλ Τερριέ είναι μεσαίου σωματικού μεγέθους, (μέσο ύψος 52-55 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 23-28 Kg), πολύ δυνατός και μυώδης.Έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του Μπουλντόγκ. Το κεφάλι και ρύγχος του

είναι στενόμακρα, τα μάτια του πολύ μικρά, τοποθετημένα κοντά το ένα με το άλλο και λοξά και τα αυτιά του μικρά και όρθια. Έχει σχετικά κοντή ουρά και τρίχωμα πολύ κοντό, λείο και σκληρό. Ο χρωματισμός του τριχώματος του μπορεί να είναι είτε απλός, δηλαδή λευκός με ή χωρίς μαύρες ραβδώσεις ("χι— γρέ") ή κηλίδες στο κεφάλι (συνήθως μια, γύρω από το ένα μάτι), μαύρος ή καστανός, είτε μεικτός (τρίχρωμος), είτε σύνθετος ("τι- γρe")

Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως σκύλος συντροφιάς.







Κερν Τερριέ (Cairn Terrier)

Κατάγεται από τη Σκωτία και δημιουργήθηκε γύρω στα 1500 με σκοπό να ξετρυ-πώνει μικρά ζώα που έκαναν φωλιές μέσα στους σωρούς από πέτρες με τις οποίες οι Σκωτσέζοι καθόριζαν τα σύνορα των κτημάτων τους. Αναγνωρίστηκε ως φυλή το 1910.

Ο σκύλος της φυλής Κερν Τερριέ είναι μικρόσωμος (μέσο Υ.Α. 24 cm και μέσο Σ.Β. 6,5 Kg). Έχει μικρά και όρθια αυτιά, κοντά άκρα, μικρή, χοντρή και όρθια ουρά και τρίχωμα κοντό, σκληρό, χρώματος κόκκινου, μπεζ, γκρι (ανοικτό ή σκούρο), μαύρου ή ασπρόμαυρου (αλατοπίπερο).

Παλιότερα, ήταν κυνηγόσκυλο κατάλληλο για κυνήγι αλεπούς και κάστορα μέσα στη φωλιά τους. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς.







Ιρλανδική Τερριέ (Irish Terrier)

To όνομά της μαρτυρεί την καταγωγή της. Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι μεσαίου μεγέθους (μέσο ύψος 47 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 12 Kg) και παρουσιάζει όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Τερριέ και ιδιαίτερα του Σκληρότριχου Φοξ Τερριέ: Στενόμακρο κεφάλι και ρύγχος και αυτιά που εκφύονται ψηλά και έχουν σχήμα V. Η ουρά του επειδή εκφύεται ψηλά και πρέπει να κόβεται, στέκεται όρθια, κατακόρυφα προς τη σπονδυλική στήλη. Το τρίχωμα του είναι κοντό, σκληρό και ελαφρά κυματιστό, χρώματος χρυσοκόκ- κινου ή κόκκινου (ανοικτό ή σκούρο). Μια μικρή, λευκή κηλίδα στο στήθος είναι επιτρεπτή, όχι όμως επιθυμητή.

Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως σκύλος συντροφιάς. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου χρησίμευε ως αγγελιοφόρος και φύλακας.







Κέρρυ Μπλου Τερριέ (Kerry Blue Terrier)

Κατάγεται από την Ιρλανδία και συγκεκριμένα από την περιοχή Kerry (εξού και η ονομάσια της). Δημιουργήθηκε από διασταύρωση Ιρλανδικού και Ντάντυ Ντίνμοντ Τερριέ. Η ύπαρξή της σήμερα οφείλεται σε μια σοβινιστική έξαρση των Ιρλανδών να διατηρήσουν οτιδήποτε παραδοσιακά ιρλανδικό.

Ο σκύλος Κέρρυ Μπλου Τερριέ είναι μεσαίου μεγέθους (μέσο ύψος 46-48 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 13-182 Kg), με σώμα που σε πλάγια όψη εγγράφεται σε τετράγωνο και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των Τερριέ: Στενόμακρο κεφάλι και ρύγχος, αυτιά που εκφύο- νται ψηλά και έχουν σχήμα V και ουρά που εκφύεται ψηλά, πρέπει να κόβεται και έτσι στέκεται όρθια, κατακόρυφα προς τη σπονδυλική στήλη. Το τρίχωμα είναι απαλό και πολύ κατσαρό. Ο χρωματισμός του είναι μπλε (σε όλες τις αποχρώσεις, από το χρώμα του ασημιού ως του ατσαλιού)' τα κουταβάκια γεννιούνται μαύρα και γίνονται μπλε προοδευτικά, μέχρι την ηλικία των 18-24 μηνών. Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως σκύλος συντροφιάς.







Μάντσεστερ Τερριέ (Manchester Terrier)

Κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή της Μ. Βρετανίας και είναι από τις πιο παλιές φυλές Τερριέ. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση Black and Tan Τερριέ και Ιταλικού Γκρέυ χαουντ και χρησίμευσε με τη σειρά του για τη δημιουργία πολλών άλλων φυλών (Τερριέ, Ντόμπερμαν κ.ά.).

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι μικρόσωμος (μέσο ύψος 38 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 8-10 Kg). Έχει στενόμακρο κεφάλι και ρύγχος και αυτιά μεσαίου μεγέθους, που εκφύονται ψηλά και έχουν σχήμα V. Η ουρά του είναι μεσαίου μήκους (δεν πρέπει να κόβεται) και το τρίχωμά του κοντό και λείο, χρώματος καστανού και μαύρου (Black and Tan), σε όχι σαφώς διαγραμμένες περιοχές. Υπάρχει και ο νανόσωμος σκύλος της φυλής αυτής, ο Τόυ Τερριέ, που κατατάσσεται στους σκύλους τόυ ή συντροφιάς.

Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς.







Σκάι Τερριέ (Skye Terrier)

Σύμφωνα με μια εκδοχή π φυλή αυτή Τερριέ προέρχεται από ένα μακρότριχο σκύλο (Μαλτέζικη φυλή πιθανώς) που επέζησε από την καταστροφή μιας ισπανικής αρμάδας έξω από το νησί Skye, το 1588.

Ο σκύλος Σκάι Τερριέ είναι πολύ μικρόσωμος (μέσο ύψος 23-28 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 10 Kg).Έχει φαρδύ κεφάλι και αυτιά που εκ- φύονται ψηλά και είναι είτε μικρά και όρθια είτε μεσαίου μεγέθους και πεσμένα. Τα άκρα του είναι πολύ κοντά. Η ουρά του είναι μακριά, ίσια (ποτέ στριφογυριστή) και καλυμμένη με μακρύ τρίχωμα. Έχει τρίχωμα μακρύ (φτάνει σχεδόν μέχρι το έδαφος), που πέφτει ίσιο προς τα κάτω (σχηματίζει μια χωρίστρα που αρχίζει από το κεφάλι και συνεχίζεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης). Το χρώμα του είναι γκρι (σκούρο ή ανοικτό), μπλε ή μπεζ1 το ρύγχος, τα αυτιά και η άκρη της ουράς πρέπει να είναι πιο σκουρόχρωμα (σχεδόν μαύρα).

Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως σκύλος συντροφιάς.







Σκωτσέζικη Τερριέ (Scottish Terrier)

Δημιουργήθηκε στη Σκωτία το 1700 και μέχρι το 1890 ήταν γνωστή ως Aberdeen Terrier.

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι πολύ μικρόσωμος (μέσο ύψος 25-28 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 8,5-10,5 Kg) αλλά με γεροδεμένο σώμα, γι' αυτό και αναφέρεται ως "ο μεγάλος σκύλος σε μικρή συσκευασία ".Έχει κοντά άκρα και μυτερά και όρθια αυτιά. Η ουρά της είναι μέτρια σε μήκος, ίσια ή ελαφρά καμπυλωτή και το τρίχωμά της πυκνό, σκληρό, ελαφρά κυματιστό και χρώματος συνήθως μαύρου ή κίτρινου. Χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς.







Η ομάδα των φυλών Τερριέ περιλαμβάνει και άλλες λιγότερο γνωστές, όπως:

1) Ουαλλίας (αποτελεί μικρογραφία της Ερντέιλ Τερριέ)

2) Ντάντι Ντίνμοντ (τη δημιούργησαν πιθανώς τσιγγάνοι διασταυρώνοντας Σκωτσέζικο και Σκάι Τερριέ

3) Λέικλαντ, κ.ά.

Η Σίλκυ και η Γιορκσάιρ Τερριέ (η δημοφιλέστερη σήμερα από όλες τις Τερριέ), κατατάσσονται στην ομάδα σκύλων τόυ ή συντροφιάς όπου και θα περιγραφούν.
 
www.viozois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου