Εκπαίδευση σκύλου:Εκπαιδεύοντας το ΜΗ (NO).





Μια απλή αλλά πολύ βασική εντολή που κάθε σκύλος πρέπει να διδαχτεί,είναι το ΜΗ (NO).Με την εντολή αυτή θα γλυτώσετε το κυνήγι του σκύλου όταν ετοιμάζεται να κάνει αταξίες,θα διορθώσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές και γενικώς θα προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις πρίν ακόμη συμβούν.
.Επίσης είναι η εντολή που θα χρησιμοποιήσετε στα διάφορα στάδια εκπαίδευσης για να διορθώσετε το σκύλο όταν δεν εκτελεί σωστά.Το ''φρένο'' του σκύλου σας κατά κάποιο τρόπο.
Ο καθένας σας μπορεί να σκεφτεί άπειρους τρόπους για να τη διδάξει.Μάλιστα είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα σκυλιά που ζούν μέσα στο διαμέρισμα,την ξέρουν ήδη χωρίς κανένα μάθημα.Τα έχετε εκπαιδεύσει ''εν αγνοία'' σας,κάθε φορά που αυθόρμητα διορθώνατε το σκύλο σας όταν ετοιμαζόταν να κάνει σκανταλιές,όταν το παρατραβούσε με τα παιχνίδια του πηδώντας επάνω σας και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Η βασική αρχή για την εκμάθηση του ''ΜΗ'' είναι να προλάβουμε να τραβήξουμε την προσοχή του σκύλου και να τον σταματήσουμε πρίν προλάβει να κάνει αυτό που του απαγορεύουμε,χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα την εντολή.Την εντολή θα πρέπει να την προφέρουμε έντονα ώστε να μας προσέξει ο σκύλος αλλά όχι με ουρλιαχτά όπως κάνουν κάποιοι.Το ύφος μας πρέπει να είναι αυστηρό και σοβαρό.Προσποιηθείτε ότι μαλλώνετε ένα παιδάκι,περίπου το ίδιο είναι.Ο σκύλος καταλαβαίνει από τη στάση μας ότι αυτό που λέμε το εννοούμε.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:Έχουμε ένα σκύλο που πηδάει επάνω μας.Μόλις προσπαθήσει να πηδήξει,τον περιορίζουμε κρατώντας τον με τα χέρια κάτω και λέγοντας ταυτόχρονα:ΜΗ!Σίγουρα θα ξαναδοκιμάσει,επαναλαμβάνουμε έως ότου παραιτηθεί.Τότε έχουμε κερδίσει.Άν έχουμε ένα σκύλο που δαγκώνει παπούτσια,ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.Μόλις πάει να δαγκώσει,τον σταματάμε ταυτόχρονα με την εντολή,με αυστηρό ύφος πάντα.Σε κάθε περίπτωση,μόλις ο σκύλος σταματήσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά,επιβραβεύουμε όπως πάντα.Δημιουργείστε διαφορετικά σενάρια με πράγματα απαγορευμένα στο σκύλο.Άν θέλετε αφήστε και το λουράκι επάνω του να κρέμεται για να σας είναι πιό εύκολο να τον περιορίσετε.Την εντολή θα τη μάθει πολύ εύκολα γιατί θα τη συνδυάσει με τη δική σας ''παγωμένη'' στάση,που δεν του αρέσει καθόλου.
Στάνταρ κολπάκια για το ΜΗ,δεν υπάρχουν.Κάποιος φίλος είχε γράψει για το κόλπο με την εφημερίδα που εφαρμόζουν πολλοί.Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες μέθοδοι γιατί δημιουργούν σύγχυση στο σκύλο,ίσως φοβίες και γενικότερα βλάπτουν τη σχέση μας μαζί του.Βλέπεις σκυλιά που είχαν την εμπειρία της εφημερίδας να ''σκευρώνουν'' μόλις τα μαλλώσεις,να δείχνουν δόντια,κτλ.Αυτό που επιδιώκουμε είναι όχι το να μας φοβάται ο σκύλος αλλά να σέβεται την επιθυμία του αρχηγού του.Έχετε υπομονή και θα δείτε ότι σιγά σιγά στο άκουσμα της εντολής,ο σκύλος θα σταματάει ότι κάνει άμεσα.
Τέλος,όπως έγραψα και παραπάνω,το ΜΗ χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση για να διορθώνουμε.Όταν λοιπόν δίνετε μια εντολή και ο σκύλος δεν εκτελεί ή εκτελεί λάθος,διορθώνετε με εντολή ΜΗ και στη συνέχεια την εντολή που δεν εκτέλεσε.Π.χ:Bella ΚΑΤΣΕ. ΜΗ!ΚΑΤΣΕ.Φυσικά διορθώνετε ταυτόχρονα και με τα χέρια αν χρειαστεί.Μόλις εκτελέσει σωστά,επιβραβεύετε.

4 σχόλια:

  1. Τα μουτρα του σκυλου στη φωτο ειναι ολα τα λεφτα!!!!!!! Χαχαχα... Οι οδηγιες σου ειναι οτι καλυτερο! Σε ευχαριστουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα,χα τέτοια μούτρα είχαμε όλοι όταν μας κατσαδιάζανε,αυτό μου θύμισε και την έβαλα!Εγώ σας ευχαριστώ όλους,νά'στε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Αν και τα άρθρα σου είναι σαφέστατα κάτι κάνω λάθος εγώ, μάλλον λόγω απειρίας. Νέα μαμά αδέσποτης σκυλίτσας 1 έτους..καταφέραμε να μάθουμε μόνο το κάτσε! Το πρόβλημα είναι (εκτός των άλλων) ότι δεν κάνει την ανάγκη της στη βόλτα αλλά μέσα στο σπίτι. Επίσης ό,τι κι αν ακούσει γαβγίζει. Από χτύπο μέχρι ομιλία και όταν είμαστε έξω; Σε όλους τους ανθρώπους! Υπάρχει κάτι που μπορώ να δοκιμάσω; Αν έχεις και καμιά έξτρα συμβουλή για μένα..ή και παραπάνω καλοδεχούμενη! Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα φιλε και ευχαριστούμε για τις σαφείς οδηγίες, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικά με τη διόρθωση του σκύλου, π.χ. του έχω μάθει στη βόλτα να περπατάει δίπλα στο πόδι μου,θέλω κάποια στιγμή να τη βγάζω χωρίς λουρί, αλλά σε κάθε προσπάθεια απομακρύνεται μετά απο λίγα μέτρα εκτός αν κρατάω λιχουδιά ή παιχνίδι (είναι 9 μηνών τσεχοσλοβάκικο λυκόσκυλο) θα τα καταφέρω στο μέλλον όταν ενηλικιωθεί ;;; ή πρέπει να σταματήσω να είμαι τόσο απαιτητικός ;; Η διόρθωση γίνεται κάπως έτσι... Έλσα μαζί ! απομακρύνεται...ΜΗ, μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή