Να μια πιθανή σειρά από ασκήσεις για ένα υποτιθέμενο σκυλί που φυλάει το φαγητό του:








1) Πλησιάζουμε το σκυλί και το άδειο μπωλ. Ταΐζουμε στο μπωλ μια χούφτα φαγητό, υποχωρούμε και επαναλαμβάνουμε για 10 φορές.
2) Πλησιάζουμε το σκυλί και το άδειο μπωλ, προσθέτουμε μία χούφτα φαγητό μέσα, βάζουμε το μπωλ πίσω, υποχωρούμε και επαναλαμβάνουμε 10 φορές.
3) Καθόμαστε δίπλα στο σκυλί και το μπωλ, κρατάμε το ένα χέρι στο μπωλ και δίνουμε το γεύμα του σε δόσεις με το άλλο χέρι....

4) Καθόμαστε δίπλα στο μπωλ και στο σκυλί και με το άλλο χέρι ακόμα στο μπωλ, χαϊδεύοντάς το και μιλώντας του ενώ εκείνο τρώει. Με το άλλο χέρι προσθέτουμε περιστασιακά μία έξτρα νόστιμη λιχουδιά μέσα στο μπωλ.
5) Καθόμαστε δίπλα στο μπωλ ενώ ο σκύλος τρώει, μετακινούμε το χέρι μας από το μπωλ, για να προσθέσουμε μία έξτρα γευστική λιχουδιά μέσα.
6) Πλησιάζουμε το σκύλο και το μπωλ ενώ εκείνος τρώει, προσθέτουμε μία έξτρα νόστιμη λιχουδιά στο μπωλ, υποχωρούμε και επαναλαμβάνουμε 10 φορές.
7) Πλησιάζουμε το σκύλο και το μπωλ ενώ εκείνος τρώει, μετακινούμε το μπωλ, προσθέτουμε την ξεχωριστή λιχουδιά, αλλάζουμε θέση στο μπωλ, υποχωρούμε και επαναλαμβάνουμε 10 φορές.
8) Επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις από το νούμερο ΄΄1΄΄ με ένα άλλο άτομο.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν σε ένα δεδομένο επίπεδο το σκυλί παρουσιάσει την οποιαδήποτε κτητικότητα ή φύλαξη (σε αυτά εμπεριέχονται το γρύλισμα, το ΄΄πάγωμα΄΄ του σκυλιού ή η ψυχρότητα) , γυρίζουμε σε μία ευκολότερη άσκηση και προχωρούμε πιο σταδιακά στην άσκηση που έχουμε το πρόβλημα. Εάν για παράδειγμα το σκυλί τα πάει μια χαρά από το επίπεδο ΄΄1΄΄ μέχρι το επίπεδο ΄΄5΄΄ αλλά γρυλίζει όταν το πλησιάσουμε ενώ εκείνο στην ουσία τρώει κανονικά, μπορούμε να παρεμβάλουμε μεταξύ του σταδίου ΄΄5΄΄ και ΄΄6΄΄ τα επόμενα 3 στάδια:
5α) Κάνουμε λίγες ακόμα επαναλήψεις στα στάδια νούμερο ΄΄1΄΄ και νούμερο ΄΄2΄΄, για να βοηθήσουμε το σκυλί να ετοιμαστεί για τα επόμενα.
5β) πλησιάζουμε το σκυλί σε μία συγκεκριμένη απόσταση π.χ. 3 βήματα, ενώ εκείνο τρώει και πετάμε το κοτόπουλο ή το συκώτι, υποχωρούμε και επαναλαμβάνουμε μειώνοντας σταδιακά την απόσταση έως ότου να είμαστε ικανοί να ακουμπήσουμε το μπωλ.
5γ) Περιμένουμε μέχρι την ώρα ακριβώς που τελειώνει το σκυλί το φαγητό και γλείφει το μπωλ, πριν πλησιάσουμε το ΄΄επιδόρπιο΄΄

Τώρα μπορούμε να δοκιμάσουμε ξανά το επόμενο στάδιο. Επίσης ο σκύλος μπορεί να σφάλει και στο στάδιο ΄΄5΄΄ αυτό καθ' εαυτό. Από την οπτική γωνία του σκύλου, η άσκηση αυτή διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες ασκήσεις κατά τις οποίες κρατάγαμε το χέρι μας μέσα στο μπωλ συνέχεια. Mε το να βγάζουμε το χέρι μας από το μπωλ, χάνουμε την κτητικότητα. Πρέπει να το βγάλουμε πολύ σταδιακά.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πραγματοποιήσουμε μόνο πετυχημένες προσπάθειες, έτσι ώστε να αποδείξουμε στο σκυλί μας ότι δεν αποτελούμε απειλή και πως μπορεί να ηρεμήσει. Εάν ποτέ χωλαίνετε σε οποιοδήποτε σημείο,ή χάνετε την εμπιστοσύνη,ή το σκυλί είναι δεινός φύλακας ή δαγκώνει επικίνδυνα, απευθυνθείτε σε έναν ικανό εκπαιδευτή ή συμπεριφοριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου